Slider Text
slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image

Calvarul Secuiesc

Conacul Ugron (str. Orbán Balázs nr.154) este o construcţie în stil clasicist. Curia familială a lui Lázár Ugron şi János Ugron s-a finalizat în anul 1858. În mai 1853 aici a poposit marele scriitor romantic maghiar Mór Jókai, oaspetele lui Lázár Ugron. La origine curia nu a fost proprietatea familiei Ugron, ci a familiei Szombatfalvy. Curia nobiliară a familiei Szombatfalvy, a fost menţionată pentru prima dată în anul 1613 (Géza Ferenczy 1987). În 1853 curia a ajuns într-o nouă proprietate cu moştenitor nou. Proprietarele, fetele Ugron în 1943 vând o suprafaţă de 6,8 hectare de pământ din această proprietate statului Ungar.

Cel care doreşte şi o plimbare spirituală, poate să urmeze Calea Crucii, numită Calvarul Secuiesc, şi să treacă prin cele 14 staţii, sculptate în stânci de câte doi metri, care, pe lângă patimile lui Isus, înfăţişează şi momentele cruciale din istoria secuilor. Staţiile au fost aşezate de-a lungul drumului care duce prin pădure la capela Ugron. Capela, care se zăreşte printre copacii de pe creasta Nagymál, este cavoul familiei Ugron, o veche familie de secui de importanţă istorică.