Slider Text
slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image

Odorheiu Secuiesc – obiectiv turistic

Oraşul Odorheiu Secuiesc atrage în zonă numeroşi turişti, datorită nenumăratelor sale valori istorice şi culturale. Această putere de atracţie este multiplicată de istoria şi tradiţiile vii ale regiunii, de bisericile-monument din împrejurimi, de locurile de însemnătate istorică. Situarea geografică a oraşului oferă posibilitate pentru organizarea unor excursii de neuitat în zonă. Biroul de informaţii turistice Tourinfo, care funcţionează din 2000 ca primul birou turistic nonprofit din ţară, are menirea de a facilita acest proces. Biroul a fost înfiinţat mulţumită Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, în urma unui proiect european PHARE.

Zeci de mii de vizitatori profită anual de serviciile biroului.

Oraşul Odorheiu Secuiesc are o ofertă tot mai largă care vizează atragerea turiştilor, iar datorită acestor programe, oaspeţii îşi prelungesc şederea lor în oraş. Este vorba despre evenimente precum Zilele Oraşului, unde fiecare generaţie găseşte ceva pe placul său, Festivalul de Muzică şi Dans Popular Szejke, Adunarea Meşteşugarilor, Zilele Sfântul Ştefan, Zilele Mierii, Târgul de Toamnă, Festivalul Fructelor, Târgul de Crăciun, Schimbul Gărzilor de Dorobanţi Roşii, Talerul Dorobant al Odorheiului. Târgul tradiţional al produselor locale, organizat în fiecare ultimă sâmbătă a lunii, oferă o mostră a produselor de casă din oraş şi din regiune.

În ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrări de renovare de proporţii în oraş. Acestea au sporit puterea de atracţie a aşezării pentru turişti, lărgind spectrul atracţiilor turistice şi asigurând posibilităţi de a face drumeţii. Parcul preferat al odorheienilor, care se întinde pe malul Târnavei Mari şi este numit Sétatér, are o vechime de mai mult de 100 de ani. În anii trecuţi a îmbrăcat o nouă înfăţişare, datorită utilizării surselor din proiectele europene derulate. Locurile de popas şi aleele destinate plimbărilor au fost reînnoite, au fost instalate fântâni, au fost sădiţi copaci. Vizitatorii dornici de o plimbare pot ajunge la parcul înnoit de la Piaţa Primăriei pe drumul care se îndreaptă spre Băile Szejke. Primăria oraşului Odorheiu Secuiesc a demarat Programul "Înfiază un copac!" cu ocazia Zilei Pământului. Acest program este bine cunoscut în lume, iar obiectivul său principal este că „părintelui adoptiv” să i se schimbe atitudinea într-o direcţie pozitivă faţă de parc şi de natură în general, datorită faptului că îşi îngrijeşte copacul. Se speră că astfel parcul va deveni tot mai frumos. Lângă fiecare copac s-a aşezat câte o placă cu numele celui care l-a adoptat. Până acum au fost înfiaţi mai mult de 320 de copaci de către persoane fizice, de diferite organizaţii, de întreprinderi, de şcoli şi alte instituţii.

După un popas în parc se poate ajunge la Băile Szejke pe pistele pentru biciclişti sau pe drumul special amenajat pentru pietoni. Acest loc îndrăgit de odorheieni îşi aşteaptă vizitatorii pentru o ieşire la iarbă verde, cu scenă acoperită, cu alei înnoiţi şi mobilă nouă. Reabilitarea totală s-a realizat în cadrul Programului "Drumul apelor minerale", s-a modernizat clădirea fostei mofete, dar şi fântâna izvorului de apă minerală. Muzeul Apelor Minerale şi Băilor oferă o imagine despre lumea apelor minerale şi a băilor din Ţinutul Secuiesc. Numele lui Orbán Balázs se leagă strâns de Băile Szejke, căci aici a fost înmormântat, conform dorinţei sale, iar drumul spre mormântul său trece pe sub un şir de porţi secuieşti sculptate în lemn. Cel care doreşte şi o plimbare spirituală poate să urmeze Calea Crucii, numită Calvarul Secuiesc, şi să treacă prin cele 14 staţii, sculptate în stânci de câte doi metri, care, pe lângă patimile lui Isus, înfăţişează şi momentele cruciale din istoria secuilor . Staţiile au fost aşezate de-a lungul drumului care duce prin pădure la Capela Ugron. Capela, care se zăreşte printre copacii de pe creasta Nagymál, este cavoul familiei Ugron, o veche familie de secui de importanţă istorică.

Datele statistice arată că numărul unităţilor turistice în regiune este în permanentă creştere. Facilităţile de petrecere a timpului liber sunt tot mai diversificate prin apariţia a tot mai multe servicii wellness şi SPA, iar cei care doresc să exploreze zona o pot face prin drumeţii sau prin deplasări cu bicicleta.