Slider Text
slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image slide_image

Corul Secuiesc

În istoria culturală a oraşului Odorheiu Secuiesc, comunitatea artistică şi culturală cea mai longevivă este corul Székely Dalegylet, înfiinţată în 1868 şi care funcţionează şi în zilele noastre. De-a lungul existenţei sale de aproape un secol şi jumătate, a constituit ca o forţă de coeziune în rândul locuitorilor amatori de muzică, a primit nenumărate premii şi aprecieri naţionale şi internaţionale, de exemplu, succesul din Fiume din 1894 a provocat o adevărată serbare populară în Odorhei. În perioada interbelică, fiind membru în Uniunea Formaţiunilor Muzicale Maghiare din România, aceasta jucat un rol deosebit în promovarea culturii muzicale.

După al II-lea Război Mondial, şi-a încetat activitatea pentru o vreme, dar în anul 1968, oraşul aniversa deja 90 de ani de existenţă a corului. După anul 1990, corul a participat la numeroase turnee în ţară şi în străinătate, iar nivelul calitativ înalt la care se situează activitatea sa este dovedit de premiile acumulate, precum premiul Kodály şi titlul de „Aranykoszorús Kórus”, câştigat în anul 2005.